W piątek na rynku Festiwal Dyni i Chryzantemy
To będzie prawdziwy festiwal smaków z dynią w roli głównej - podkreśliła dyr. Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa Wlkp. Marta Liberkowska.
Najlepsi gorzowscy kucharze ugotują zupę krem z dyni i bigos z tego warzywa. Ich przygotowywanie rozpocznie się na specjalnym stoisku o godz. 9, a degustacja dla odwiedzających ryneczek przy Jerzego zacznie się pół godziny później.
Jaka wskazała Liberkowska, dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni, które można wykorzystać do przygotowania wielu przysmaków, choć od lat największą popularnością cieszy się przygotowywana z dyni zupa krem.
"Czego potrzebujemy do jej przygotowania, jak długo trwa jej gotowanie oraz jakich kulinarnych sztuczek użyć w procesie przygotowania – o tym wszystkim opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych (ZSG), zarówno ci będący nauczycielami, jak i ich uczniowie" – zapowiedziała.
W tym roku przy okazji festiwalu, swoje stanowisko będzie miał Miejski Rzecznik Praw Konsumenta, który odpowie na pytania związane choćby z nieudanymi zakupami.
Głównym organizatorem wydarzenia jest prowadząca targowisko spółka Gorzowski Rynek Hurtowy przy wsparciu ZSG i miasta. Podczas imprezy będą także promowane chryzantemy od lokalnych ogrodników, kwiaty popularne w okresie Wszystkich Świętych.(PAP)
autor: Marcin Rynkiewicz
mmd/ jann/