reklama
kategoria: Społeczne
24 styczeń 2025

Wyjątkowy foodbook od Szymona Hołowni zebrał już ponad 114 tys. zł na WOŚP!

zdjęcie: Wyjątkowy foodbook od Szymona Hołowni zebrał już ponad 114 tys. zł na WOŚP! / fot/newseria
fot/newseria
We wtorek 21.01 o godz. 7.33 wystartowała, a dwa dni później osiągnęła już ponad 114 tys. zł! Z takim rekordem otwarcia zbiórka Szymona Hołowni jest w czołówce najbardziej efektywnych akcji (aukcji lub zbiórki) dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!
REKLAMA
E-book „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi” to zbiór kulinarnych inspiracji polityków i gwiazd show biznesu z całego świata. Głównym recenzentem dań był Damian Kolasa, szef kuchni i łódzkiej restauracji Jedwabna, a za zdjęcia w publikacji odpowiadała Aneta Ulich - utalentowana fotografka z Łodzi. E-book, dostępny jest na stronie Zrzutka.pl w cenie 25 zł. Cały dochód zasili konto WOŚP.

Smaki ze świata, Europy, ale także Polski to coś, po co Polacy chętnie sięgają przeglądając półki w sklepach spożywczych. Wiele marketów organizuje tygodnie pod flagą danego kraju. Dzięki akcji Szymona Hołowni, każdy, kto zakupi e-book nie tylko wesprze WOŚP, ale także będzie miał okazję wypróbować przepisy odzwierciedlające osobowość i pasje każdego z autorów tej kulinarnej publikacji.

Wśród polskich gwiazd do akcji przyłączyli się m.in. Małgorzata Rozenek-Majdan, Bovska, Marcin Prokop, Michał Rusinek, Maciej Stuhr, Borys Szyc, Grażyna Torbicka, Agnieszka Woźniak-Starak. W gronie zaś polityków zagranicznych przepisy nadesłali szefowe i szefowie parlamentów oraz liderzy polityczni z Portugalii, Francji, Cypru, Szwecji, Finlandii, Kanady, Estonii, Litwy, Łotwy, Czech, Ukrainy, Albanii, Luksemburga, a nawet przewodnicząca Parlamentu Europejskiego.

Rekord otwarcia

Akcja cieszy się tak dużą popularnością, że zaledwie po pierwszym dniu wskoczyła na 4 miejsce, a już teraz jest w pierwszej trójce najbardziej popularnych aktywności zbierających fundusze na WOŚP. Ranking aukcji i zbiórek przedstawia się w tym momencie następująco:
 
  1. Skarbonka WOŚP – 528 939 zł (siepomaga.pl)
  2. Golf w słońcu Hiszpanii z Omeną Mensah i Rafałem Brzoską - 125 500 zł (allegro)
  3.  FoodBook „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi” – 114 306 zł (zrzutka.pl)
  4. Maciej Musiał wysprząta Ci dom do zapętlonego utworu „Explosion” - 100 749 zł (allegro)
  5. Wersja specjalna JBL Toyoty Aygo X - 95 250 zł (allegro)
  6. Robert Lewandowski: Wyjątkowa Aukcja dla Fanów FC Barcelona! - 70 250 zł (allegro)
  7. Donal Tusk Wspólne Kaszubskie Śniadanie i wizyta w KRP - 70 000 zł (allegro)
  8. Rafał Sonik dla WOŚP: Wspólny dzień na petardzie! - 51 250 zł (allegro)
  9. Legendarne zdjęcie "Czas Apokalipsy" - od WOŚP - 50 250 zł (allegro)
  10. Ewa Chodakowska dla WOŚP: Tydzień metamorfozy - 36 250 zł(allegro)

W słusznej sprawie

Tegoroczny 33. finał WOŚP odbędzie się 26 stycznia w całej Polsce i poza jej granicami. Tym razem Orkiestra zagra na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej. I tak jak 33 lata gra orkiestra, tak 33 autorów z całego świata dzieli się w e-booku swoimi emocjami wyrażanymi w ukochanych daniach. Sam foodbook spełnia rolę cegiełki i 100% z jego przychodów trafi na WOŚP. A jak wiemy, cegiełki można kupować bez końca (nie są limitowane). Cena: 25 zł (choć można oczywiście dać więcej). E-book jest nie tylko źródłem przepisów, ale także inspiracji do eksperymentowania w kuchni. Każde danie opatrzone jest osobistym komentarzem od autora lub od Szymona Hołowni.

Spis treści

  1. José Pedro Aguiar-Branco - przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii Arroz de pato – portugalski ryż z kaczką
  2. Bovska – wokalistka - Dynia à la Bovska
  3. Yaël Braun-Pivet - przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji - Lapin en gibelotte, czyli królik w potrawce
  4. Urszula Brzezińska-Hołownia - oficer Wojska Polskiego - Kurczak z brokułami - Zapiekanka z puree ziemniaczano-kalafiorowym - Pani Walewska, czyli „perła w koronie” kulinarnych talentów Uli
  5. Żaneta Cwalina-Śliwowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Szarlotka mojej mamy
  6. Annita Demetriou - przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej - Afelia z pourgouri, czyli wieprzowina w winie z kaszą bulgur
  7. Greg Fergus - spiker Izby Gmin Kanady - Sernik Amaretto
  8. Jussi Halla-aho - Przewodniczący Eduskunty, Parlamentu Finlandii - Wędzona ryba z ryżem
  9. Krystyna Hołownia - inżynier budownictwa, mama Szymona Hołowni - Gęś z kapustą - Migdałowiec
  10. Lauri Hussar - Przewodniczący Riigikogu, Parlamentu Estonii  - Pieczona pierś z kaczki z sosem winnym i puree z batatów
  11. Piotr Ibrahim Kalwas – pisarz - Shorba sawanih, czyli zupa szpinakowa
  12. Damian Kolasa - szef kuchni - Pierś z kaczki z chutney z mango, owocami granatu i miętą w sosie z karmelowej czekolady - Kurczę pieczone z cytryną, cynamonem, imbirem i czosnkiem
  13. Władysław Kosiniak-Kamysz - wicepremier, Minister Obrony Narodowej: Śledź, Naleśniki po japońsku
  14. Michał Listkiewicz - sędzia piłkarski, były prezes PZPN - Pączki
  15. Roberta Metsola - przewodnicząca Parlamentu Europejskiego - Smażony królik
  16. Daiga Mierina - przewodnicząca Parlamentu Łotwy - Sałatka z minogów
  17. Andreas Norlén - Przewodniczący Riksdagu, Parlamentu Szwecji - Pieczony sos pomidorowy
  18. Markéta Pekarová Adamová - przewodnicząca Izby Poselskiej Parlamentu Republiki Czeskiej- Soczewica nie tylko na Nowy Rok
  19. Marcin Prokop - dziennikarz, prezenter, producent - Crepes Suzette
  20. Monika Rosa - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Śląski żur
  21. Małgorzata Rozenek-Majdan - prawniczka, prezenterka, działaczka społeczna- Domowy bulion warzywny - Wegetariańska zupa ogórkowa
  22. Michał Rusinek - tłumacz i pisarz, literaturoznawca - Tarator, czyli bułgarski chłodnik
  23. Saulius Skvernelis - Przewodniczący Seimasu Litwy - Kugel, czyli babka ziemniaczana
  24. Elisa Spiropali - przewodnicząca Parlamentu Albanii - Zapiekanka z karpia z Jeziora Szkoderskiego
  25. Przemek Staroń - nauczyciel i wykładowca, autor książek - Bułka Wszystkiego Pełna według 26. Marty Staroń - Kulki Bohaterek i Bohaterów według Marty Młyńskiej
  26. Rusłan Stefanczuk - przewodniczący Verkhovnej Rady Ukrainy - Barszcz
  27. Maciej Stuhr - aktor, reżyser - Bouillabaisse, czyli zupa rybaków z Marsylii
  28. Borys Szyc - aktor, restaurator - Zrazy wołowe
  29. Ewa Szymanowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Risotto z pieczarkami
  30. Grażyna Torbicka – dziennikarka - Penne rigate z cukinią alla Panarea
  31. Claude Wiseler - przewodniczący Izby Deputowanych Luksemburga - Kniddelen, czyli tradycyjne kluski luksemburskie
  32. Agnieszka Woźniak-Starak - dziennikarka i prezenterka radiowa i telewizyjna - Puszyste racuchy z jabłkami
  33. Szymon Hołownia - marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej - Jajecznica z pomidorami
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Gorzów Wielkopolski
5.6°C
wschód słońca: 07:50
zachód słońca: 16:31
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Gorzowie

kiedy
2025-01-25 19:00
miejsce
CEA Filharmonia Gorzowska, Gorzów...
wstęp biletowany
kiedy
2025-01-26 15:30
miejsce
Teatr im. J. Osterwy, Gorzów...
wstęp biletowany
kiedy
2025-01-26 18:30
miejsce
Teatr im. J. Osterwy, Gorzów...
wstęp biletowany
kiedy
2025-01-26 19:00
miejsce
CEA Filharmonia Gorzowska, Gorzów...
wstęp biletowany